De afgelopen decennia heeft de FLEMENGHO-studie bijgedragen tot nieuwe inzichten in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Ze heeft eveneens de vergaarde kennis overgebracht op cardiologen en andere zorgverstrekkers opdat zij de kennis kunnen toepassen in de klinische praktijk. Op die manier blijft de studie bijdragen tot betere detectie en preventie van hart- en vaatziekten. Tegelijk blijven we met de studie mensen bewustmaken van het belang van vroegtijdige detectie en preventie van hart- en vaataandoeningen.
In 2006 kaartte FLEMENGHO-onderzoekers de schadelijke effecten van besmetting met cadmium in de Noorderkempen aan. Uit een mortaliteitsstudie bleek dat het risico op overlijden 20 procent hoger lag bij inwoners die rond voormalige en nog actieve non-ferrofabrieken woonden. Voor sterfte door kanker lag dit zelfs 40 procent hoger. Deze bevindingen werden uitvoerig bericht in de media (o.a. in De Morgen en Het Laatste Nieuws) en uitgebreid besproken in het Vlaamse Parlement. De Vlaamse Regering besliste uiteindelijk om bijkomende preventieve acties te ondernemen tegen besmetting met cadmium in de Noorderkempen.
Een hoge bloeddruk (hypertensie) wordt doorgaans vastgesteld door bloeddrukmetingen bij de huisarts of in het ziekenhuis. Een recente studie toonde echter aan dat hart- en vaatziekten beter kunnen worden voorspeld door de bloeddruk een hele dag lang te meten. Voor deze studie werden 11.135 personen, waaronder 1.430 FLEMENGHO-deelnemers, gedurende 14 jaar opgevolgd. De gemiddelde bloeddruk verkregen uit veelvuldige metingen over 24 uur voorspelde de kans op hart- en vaatverwikkelingen beter dan enkelvoudige bloeddrukmetingen door een arts. De preciezere voorspelling komt mogelijks door het groter aantal metingen en het feit dat zulke metingen plaatsvinden in de gebruikelijke leefwereld van de persoon. De meeste ziekteverzekeraars in Europa -ook in België- betalen geautomatiseerde 24-uursmetingen niet terug. Ze kunnen nochtans de diagnose van hypertensie verbeteren en de verwikkelingen van hypertensie op een kosteneffectieve manier helpen voorkomen.
De wetenschappelijke publicatie kan u hier terugvinden.
Zie ook: VRT NWS reportage, KU Leuven persbericht en Amerikaanse mediawebsites zoals CNET en TCTMD.
In deze studie waren 54 eiwitfragmenten uit urinestalen geassocieerd met risicofactoren die samenhangen met ongezond ouder worden, zoals hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en diabetes. Het onderzoek opent nieuwe mogelijkheden naar klinische toepassingen die de biologische leeftijd van een persoon bepalen aan de hand van een urinestaal. Zulke urinaire verouderingsklok kan bijdragen tot een betere preventieve gezondheidszorg, waarbij de focus verschuift van het behandelen van ouderdomsziekten naar het voorkomen ervan.
Lees hier het nieuwsartikel.
Ideale bloeddruk halveert kans op hartkwaal (De Morgen)
Zout niet noodzakelijk slecht voor het hart (VRT NWS, Radio 1, Reuters Health, JAMA Network)